top of page
  • Writer's pictureAnttilanmäki

Asukkaiden hätähuuto Uudenmaankadulla: ”Älkää vaihtako kuusia betoniin 300 metrin takia!”


Nyt on kiire pelastaa puut - ja ympäristökaupungin maine! Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys kävi 1.4. koristelemassa kaatouhan alla olevat uljaat kuuset Uudenmaankadulla Linjakadun ja Harjantekijänkadun väliin jäävällä kadunpätkällä. Tarkoitus on pistää vielä kerran hanttiin Lahden kaupungin suunnitelmalle, jossa meluvalli ja kuuset korvataan betonimuurilla.


Kyseessä on Lahden älypyörätiehanke, joka sinänsä on erittäin positiivinen asia  – Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys kannattaa ilman muuta pyöräilyn lisäämistä ja kestäviä arvoja kaupunkisuunnittelussa! Hankkeessa onkin tarkoitus parantaa pyöräilymahdollisuuksia keskustan ja eteläisen Launeen markettialueen välillä: 2,5 kilometrin matkalle tehdään entistä turvallisempi ja paremmin merkitty pyörätie.


No mikä tässä sitten risoo?


Se, että kaupunki aikoo kaataa noin 40-vuotiaat, ilmaa puhdistavat ja vanhaa puutaloaluetta reunustavat kuuset ja korvata ne betonimuurilla. Tätä perustellaan sillä, että pyörätien liikenneselvitykseen on sen tavoiteleveydeksi määritelty kuusi metriä. Koska koko 2,5-kilometristä pyörätietä ei käytännössä voida tehdä niin leveänä, voisi maalais- ja kaupunkilaisjärjellä päätellä, että suunnitelmaa tulee muuttaa. Kaupungin ratkaisu on kuitenkin toinen: tehdään kapeampi pyörätie mutta sisällytetään siihen pieni pätkä leveämpää – näin saadaan suunnitelman tavoite ruksittua.


”Olemme yrittäneet löytää järkevää selitystä sille, että pyörätietä levennetään tältä yhdeltä pieneltä pätkältä ja sen takia tuhotaan arvokasta viherympäristöä -  tuloksetta”, toteaa asukasyhdistyksen puheenjohtaja Silja Kostia.
Suunnitelman taustalla on EU-rahoitteinen CitiCAP-hanke. Uuden Lahden Tommi Berg muotoili asian osuvasti taannoisessa kirjoituksessaan, jossa hän pohti syitä päätöksen taustalla: ”Tuolla konstilla saadaan toki aikaiseksi pieni pätkä leveää baanaa, josta epäilemättä saa ihan näyttävää kuvamateriaalia kaupunginjohtajan diaesityksiin, talousarviokirjan kanteen ja Euroopan vihreän pääkaupungin somepäivityksiin.”


Muistatteko Pikku Prinssi -kirjasta kuvan, jossa boa-käärme on nielaissut elefantin? Sellaiseksi suunnitellaan Lahden uutta älypyörätietä – paitsi että tässä tapauksessa boa-käärme on suhteessa vielä pidempi, ja pullistuma sen mahassa pieni paukama.


Asukasyhdistys on ollut aktiivisesti äänessä asiassa jo alkumetreiltä asti, mutta päättäjät aikovat jääräpäisesti edetä asiassa  oman suunnitelmansa mukaan. 1,95 miljoonan euron hanke on jo laitettu käyntiin, me odotamme nyt puiden kaatajia - ellei nyt pikimmiten vielä joku päättäjä ota järkeä käteen ja astu esiin.


Tuulia Halttunen Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen viestintävastaava

1,436 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page