top of page
  • Writer's pictureAnttilanmäki

Mennyttä metsästämässä, osa I: Dagmar Parmas


Merja Åkerlind

Anttilanmäen historiikin kirjoittajana joutui ja pääsi välillä miltei salapoliisihommiin, jotta voi tarjota lukijoille oikeata ja olennaista tietoa. Kuka kumma oli Dagmar Parmas, ja pitäisikö hänet mainita yhtenä alueen kuuluisana asukkaana?

Itse en ollut koskaan kuullut tästä naisesta ennen kuin hän tuli vastaan asukasyhdistyksen historiikkityöryhmän materiaalissa. Anne-Maj Rope oli napannut  nimen tiedostoista, joita Anneli Hellsten keräsi puhelin- ja muista luetteloista ruutupaperille jo 1990-luvulla. Dagmar Parmasin osoite oli Anttilankatu 9 ja titteli teatterinjohtaja. Netistä Anne-Maj oli löytänyt maininnat, joitten mukaan Parmas oli itsekin esiintynyt näyttelijänä ja laulajana.

Kun kirjalliset lähteet eivät lainkaan tunteneet Dagmar Parmasia, ehdin jo keskustella Anne-Maj´n kanssa siitä vaihtoehdosta, että unohtaisimme hänet. Muistan hyvin tilanteenkin: matkapuhelin korvalla kävelemässä koleassa säässä bussipysäkille. Anne-Maj piti kovasti estraditaiteilijan puolia, mutta tapaus jäi vielä mietintämyssyyn.

Pari viikkoa myöhemmin olen mieheni lapsuudenkodissa. Sukulaismies on ottanut joululukemisikseen Kuhmoisten Harmoisten kylän historiikin. Tartun teokseen katsoakseni, miten muut tuollaisen kirjan toteuttavat. Avaan yli 400-sivuisen opuksen jostakin keskivaiheilta. Juuri siltä aukeamalta minua katsoo Dagmar Parmas! Kaunis, nutturapäinen nainen pliseerattuine puseroineen. Tekstistä selviää, että hän oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen, naispuolinen iskelmien sanoittaja, jonka kynästä ovat lähteneet muun muassa Ruusuja hopeamaljassa ja Vanha merimies muistelee. Ryhtynyt kirjoittamaan saatuaan halvauksen 1930-luvun alussa, viettänyt kesiään Harmoisissa.

Otan kuvan kirjan sivusta. Liitetiedoista selviää, että Dagmarin kuva on peräisin harmoislaisen metsänhoitajan kokoelmasta. Samanniminen mies löytyy puhelinluettelosta ja vastaa ensimmäiseen soittooni. Erkki antaa mielihyvin luvan kuvan julkaisemiseen.Dagmar Parmas jää elämään kirjan sivulla. Hänen sanoituksiaan voi kuunnella Youtubesta tai vanhoilta levyiltä.

Oliko nimi Sinulle tuttu? Mitä olet hänestä kuullut?

111 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page