top of page
  • Writer's pictureAnttilanmäki

Mennyttä metsästämässä IV: LOK vai SOK?

Merja Åkerlind

Kukaan ei historiikkityöryhmässä vastustanut ajatusta siitä, että Anttilankatu seitsemässä toimi aikanaan päivittäistavarakauppa. Ongelma tuli osuuskauppakaudesta: Toiset asukkaat väittivät haastattelijoille asioineensa SOK-laisessa Lahden Seudun Kauppakunnan liikkeessä. Toiset taas todistivat kiven kovaan kaupan OTK-laiseksi, siis Lahden Osuuskaupan liikkeeksi.

OTK:ta seuranneelle E-liikkeelle ei enää voi kohdistaa kyselyitä. Lahden Kauppakunnan työn jatkajan,  Osuuskauppa Hämeenmaan, viestintäihminen penkoi kysymystä muutaman päivän, mutta ilmoitti lopulta: "Ei meillä ole koskaan ollut liikettä Anttilanmäellä, Launeenkadun varressa kyllä."

Kävin vielä erikseen tapaamassa muutamaa asukaskyselyyn vastannutta ja tiedustelin muitten asioitten lomassa osuuskaupan väriä ja perusteita muistikuville. Kertomukset pysyivät ristiriitaisina. Anttilanmäen alkuperäisasukas, monenlaista muistava Olavi Ristola ei hänkään osannut vastata tähän kysymykseen, kun miltei viimeisenä toivonani soitin hänelle.

Oli mahdotonta, että osuuskaupat olisivat toimineet talossa yhtäaikaisesti. Kilpailuhan oli niin kovaa, että tiettävästi työntekijöitä oli kielletty avaamasta sen toisen, -edistyksellisen tai porvarillisen-osuuskaupan ovea. Sitä paitsi samaan rakennukseen oli muisteloissa yhdistetty myös Kotolan kauppa. Esimerkiksi Airi Kauppinen muisti horjahtaneensa päin Kotolaa, kun opetteli ajamaan polkupyörällä eikä veli pitänytkään kiinni tarakasta.

Tästäkin pinteestä pelastivat puhelinluettelot. Vuoden 1945 luettelossa Lahden Seudun Kauppakunta ilmoitti toisen vähittäisliikkeensä osoitteeksi Anttilankatu 7. Muutama aiempi puhelinluettelo puuttui maakuntakirjaston paikalliskokoelmahyllystä, joten ihan tarkka aloitusvuosi jäi selvittämättä. Monesta vuodesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä koko SOK-lainen osuuskauppa perustettiin Lahteen vasta 1941. (Tosin LOK kuului aiemmin pariin otteeseen SOK:oon, mutta ne ovat niitä vuosisadan alkupuolen sekasortoisten vuosien seikkailuja.)

Kauppakunta-vaiheesta löytyi lopulta valokuvakin Lahti-seuran Avoimista albumeista. Sen luovuttaja Lea Duljepo kertoi otoksen olevan peräisin äidiltään, joka työskenteli liikkeessä 1940-luvulla.


Riitta Eloranta asui Kittelässä ja kävi töissä LOK:n myymälässä Anttilankadulla. Kuva on ilmeisesti 1960-luvulta ja peräisin Heljä Laineen kokoelmista.


Vielä vuoden 1953 puhelinluettelossa Anttilankadun myymälässä palveli Kauppakunta, mutta jo 1955 saman osoitteen oli omaksunut OTK-lainen Lahden Osuuskauppa LOK. Siihen väliin täytyi mahtui Kotola-kausi, koska muutoin Airi Kauppinen olisi opetellut pyöräilemistä turhan vanhana.

Anneli Hellsten oli jo 1990-luvulla penkonut aiempia puhelinluetteloita. Niitten perusteella Anttilankadun puutalossa toimi useita yksityisten kauppaliikkeitä ennen osuuskauppakautta.

Osuuskauppoja löytyi Anttilanmäeltä ja Kittelästä monta muutakin, vaikka se Launeenkadun SOK-liike jäi selvittämättä. Ihan yksittäisiä liikkeitä koskevien elinkeinoilmoitusten penkominen olisi vienyt pitkään, koska löysimme Anttilanmäeltä ja Kittelästä sekä Launeenkadun varrelta kauppoja todella paljon.

Meniköhän osuuskauppaväki ihan sekaisin?

257 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page