Anttilanmäellä kehitetään arjen kiertotaloutta

Anttilanmäki-Kittelän Asukasyhdistys ry lähti vuonna 2019 aktiivisesti kehittämään arjen kiertotaloutta ja oli mukana Sitran rahoittamassa Maailmanjalotus-hankkeessa.  Vetoapua alkuun saatiin Kiertotalouskeskus ja kestävän elämän yhteisö Jalostus ry:ltä, joka on kehittänyt kiertotalouden toimintoja ja palveluja Keravan kaupungin omistamalla kartanolla. Tällä hetkellä kestävää elämää edistetään LAB-ammattikorkeakoulun ja Anttilanmäen yhteisessä Askel-hankkeessa (Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen). 

Tärkeintä on tavoittaa asukkaat, jotka ovat motivoituneita elämään kestävästi, mutta eivät tiedä, minkälaisia ratkaisuja se vaatisi. Kaikilla on vapaus ottaa uusia käytäntöjä arkeensa siinä määrin kun se kullekin parhaiten sopii, tai olla ottamatta.  Oman hiilijalanjäljen pienentäminen ei välttämättä tarkoita hankalampaa arkea, vaan voi myös sujuvoittaa sitä. 

 

Yhdessä asukkaiden kanssa on laadittu arjen kiertotalouden toimintasuunnitelma, jossa edetään sitä mukaan kun tekijöitä ja muita tarvittavia resursseja löytyy. 

LAINAAMO vol. 1

 

Asukasyhdistyksen omistamia tarvikkeita voivat lainata  kaikki asukasyhdistyksen jäsenet johtokuntalaisten kautta.


Lainattavissa olevat tarvikkeet:

 

Lainattava tavara / Määrä

Termoskannu 3 L (Airam, teräs)  / 2
Taittopöytä (10 hengelle)  / 2
Tuoli (erimallisia)  / 15
Avogrilli (Lucifer PRO-100)90*48 cm / 1
parila  / 1
Teräksinen nestekaasupullo (11 kg)  / 2
40 m roikka (3*1,5mm) /  1
Hanallinen kanisteri 10 L  / 2
Katos 250 *250 cm /  1
Puujalkaparit  / 4
Jatkettava pöytä 100'110(220cm) / 1
Pukkipöytä / 2

 

Toimintaperiaate

Tavaroita säilytetään Mäkituvalla ja sieltä löytyy lista, johon lainaus ja palautuspäivä kirjataan. Vuokra on 1 e per tavara per lainauskerta ja se jätetään Mäkituvalla olevaan säästöpossuun. Rahat käytetään tarvikkeiden huoltoon. Asukasyhdistys pyrkii rahatilanteen mukaan hankkimaan yhteiskäyttöön tarvikkeita, joita kenelläkään ei ole lainata, mutta joille tuntuu olevan tarvetta.
 


LAINAAMO Vol. 2

 

Lainaamollemme ollaan kehittämässä yhteisöalustaa Askel-hankkeen puitteissa ja näin mukaan saadaan asukkaalta asukkaalle lainattavissa olevat tavarat, tilat ja osaamiset. Juuri meidän tarpeisiimme sopivaa alustaa ei löytynyt valmiina, joten sitä kehitetään nyt yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lainaamon tarvekartoituksen inventoinnin tulokset:

Kartoitimme viime syksynä Anttilanmäen ja Kittelän asukkaiden lainaustarpeita sekä lainattavissa olevia tavaroita , tiloja ja osaamisia.
Linkki kyselyn vastauksiin:
Alueella on lainattavissa
Alueella oli tarvetta

Lainaamoalustaa odottaessa lainausta kannattaa harjoittaa niin kuin ennenkin: kysymällä suoraan naapureilta tai vaikka asukkaiden yhteisessä Anttilanmäkeläiset-Facebook-ryhmässä.