top of page
  • Anttilanmäki

Voiko parkkihalli olla ihana?


Viime vuonna sain kuulla, että aivan Anttilanmäen viereen radanvarteen suunnitellaan isoa, noin kymmeneksi vuodeksi rakennettavaa parkkihallia, joka väliaikaisuuteen nojaten olisi rakennettu kaavan vastaisesti vähät välittäen ympäristövaikutuksista. Kymmenenkin vuotta on pitkä aika meluisan, ruman, liikennettä ruuhkauttavan ja pakokaasunhajuisen hallin naapurissa, ja usein väliaikaisiksi tarkoitetut ratkaisut jäävät lopulta pysyviksi. Lähdinkin heti kulkemaan ovelta ovelle ja keräsin nimiä vetoomukseen, ja kahta lukuun ottamatta jokainen tapaamani naapuri kirjoitti siihen nimensä suunnitelmasta kauhistuneena.


Asukkaiden vastustuksen kuultuaan kaupunki peruutti suunnitelmiaan sen verran, että väliaikainen parkkipaikka päätettiin jättää rakentamatta. Liityntäpysäköinnin tarve ei toki mihinkään ole kadonnut, joten nyt alueelle aletaan suunnitella uutta kaavaa. Onneksi asemakaavaa muuttaessa pitää kunnioittaa yleiskaavaa, ja yleiskaavassa on tälle alueelle mainittu monia tärkeitä kohtia, joiden toteutumisesta aiomme pitää puolemme: kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön läheisyyteen sijoittuvat muutokset tulee suunnitella paikan henkeä kunnioittaen ja terassirakentamisella pyritään luomaan vihreä ilme kaukomaisemassa. Kaupunki myös lupaa, että asukkaiden näkemykset otetaan huomioon suunnitteluiltojen, katselmusten ja nettilomakkeen muodossa. Aiomme pitää huolen siitä, että tällä kertaa lupaus asukkaiden kuulemisesta todella toteutuu, eikä osallistamisesta tule samanlaista farssia kuin Citicapista, jossa "asukkaiden osallistaminen ja ekologisuus" olivat päätavoitteita paperilla, mutta eivät käytännössä toteutuneet lopulta yhtään mitenkään.


Olisin toivonut, että parkkihalli tulee muualle, mutta jos ja kun se tulee aivan meidän naapuriimme, mitä jos halli olisikin sellainen, että sen ohi kävelisi hymyillen? Mitä jos se olisi jopa kauniimpi, vihreämpi ja vielä paremmin melua eristävä kuin nykyinen Teletalo? Mitä jos parkkihalli tarjoaisi jopa paikan koko perheen liikuntatuokiolle? Kyllä, sellainenkin on mahdollista, jos vihreä pääkaupunki uskaltaa rakentaa oikeasti vihreästi ja ennakkoluulottomasti. Kuvassa oleva rakennus on Kööpenhaminassa sijaitseva parkkihalli, jonka katolla on liikuntapuisto. Lisäksi se on viherseinä ja taideteos. Voi kun voisimme napata sen Moisionkatu 4:ään: kuparinsävyinen rakennus sopisi erinomaisesti Matkakeskuksen läheisyyteen, ja liikuntapuisto olisi kuin anttilanmäkeläisten iloksi parkkihallin päälle tuotu Alatorin toimintapuisto. Taidekuviot seinässä voisivat olla vaikka omena-aiheisia, sijaitsihan Saksalan maisterin kuulu omenatarha nimenomaan tällä paikalla.


Jos haluat tulla mukaan vaikuttamaan siihen, millainen parkkihalli viereemme tulee, ota yhteyttä! katriina.ranne(a)helsinki.fi

166 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page